Hvor dårlig var egentlig FK Haugesunds 2014 sesong?

Det nærmer seg Tippeligastart igjen, og da er alle muligheter åpne. Et spørsmål som går igjen er hvordan FK Haugesund skal unngå en like dårlig sesong som i fjor. For det var jo en sesong der nedrykksspøkelset hang på nesten hele sesongen og man var redd for at det skulle gå fra bronse til nedrykk på en sesong. Til slutt ble FKH nummer 11 og klarte plassen med grei margin. Så da er jo spørsmålet, hvor dårlig var egentlig sesongen?

Vårsesongen var uten tvil dårlig. 7 poeng på 12 kamper holder ikke dersom man vil gjenta bronsen. Og det har også blitt pekt ut som en av hovedgrunnene til den dårlige sesongen, nemlig at man ikke klarte å nullstille seg etter bronsen og ikke hadde rette energien. Resultatet ble det en dårlig start og man ble kjempende i bunn bortimot hele tiden. Da kan det være interessant å se på et scenario der man ikke gjorde det like dårlig i begynnelsen, hva om vi snur rekkefølgen kampene ble spilt i? Altså at FKH tapte hjemme mot Brann i første runde og avsluttet med 1-1 hjemme mot Lillestrøm i siste runde. Sluttstillingen ville blitt lik, men det hadde kanskje gjort noe med oppfatningen og opplevelsen av sesongen. Nedenfor har jeg plottet FKHs tabellposisjon og antall poeng runde for runde, både den faktiske situasjonen og dersom kampene ble spilt i omvendt rekkefølge (her er det ikke sett på målforskjell, så om to lag havner på like mange poeng får de samme tabellposisjon, derfor ender FKH på delt tiendeplass).

FK Haugesunds tabellposisjon runde for runde.

FK Haugesunds tabellposisjon runde for runde.

Som man ser så hadde sesongen vært helt anderledes dersom FKH kampene ble spilt i omvendt rekkefølge, selv om sluttresultatet hadde blitt likt. Den “omvendte” sesongen er faktisk slående lik den sesongen Viking faktisk hadde, og de to klubbene endte jo på like mange poeng. Viking hadde derimot ikke en dårlig sesong på samme måte som FKH, fordi de hadde en relativt sikker plass hele veien. De kjempet om medalje en god stund, men hadde en litt skuffende avslutning på sesongen. Haugesund klarte derimot å “snu kjerringa” halvveis og kjempet seg opp til sikker plass. Så kommer poenget: sesongen sett under ett så var FKH og Viking like gode, men det er to vidt forskjellige oppfatninger av sesongen. Og inn mot sesongstart 2015 er oppfatningen stikk motsatt av hvordan den egentlige situasjonen er.

Ja, FKH hadde en dårlig start på sesongen, og det påvirket situasjonen hele veien. Dersom man deler sesongen i to, så ville Haugesund måtte spilt kvalifisering etter vårsesongen. De var ett poeng bak Aalesund på trygg plass, men hele fem poeng bak kobbelet med lag som kjempet om å være midt på tabellen. Og 5 poeng i minus gjør at det er vanskelig å gjøre noe med tabellposisjonen selv om man spiller bra.

Det som derimot er mest relevant for den nye sesongen er jo hvordan det gikk den siste gangen man spilte mot alle lagene, altså andre halvdel av sesongen. Og dersom man ser den isolert sett så gjorde FK Haugesund det bra, de havnet på sin sedvanlige sjetteplass.

Tippeligatabellen høstsesongen 2014

Tippeligatabellen høstsesongen 2014

Altså spilte FK Haugesund mer eller mindre “normalt” etter at bronserusen hadde lagt seg og man fikk rettet opp i problemene. Sesongen sett under ett så holdt det til en 11. plass, men i den halvdelen av sesongen som er nærmest nåværende tidspunkt så gjorde de det godt nok til en 6. plass. Og det er noe å ta med seg inn i forberedelsene til ny sesong, at dersom problemet var å nullstille seg etter bronsen og at det problemet ble løst til sommeren, så er det bare å peise på. I tillegg slipper FK Haugesund å møte to av lagene de tapte mot i høstsesongen, så det er en ekstra bonus. Da ville jeg kanskje være mer bekymret på andre siden av Boknafjorden, for det laget som gjorde det dårligst i høstsesongen og som fremdeles er i Tippeligaen var jo Viking.

Så oppsummert så var sesongen 2014 en dårlig sesong med en 11. plass som fasit. Reelt sett var det derimot to veldig forskjellige halvdeler, der den ene ville gitt kvalifisering og den andre 6. plass. Og det understreker bare viktigheten av en god sesongstart. FK Haugesund møter Stabæk, Rosenborg, Vålerenga, Molde og Bodø/Glimt i de første fem kampene i 2015, og en nærmere analyse av hvor vanskelig den er kommer jeg tilbake til når det nærmer seg avspark.

This entry was posted in Fotball and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s