Sesongstart i Tippeligaen

En god start på sesongen er noe alle lag ønsker. Det er da vinterens forberedelser skal testes i praksis og man får vist at det harde arbeidet har gitt resultater. Da kan det også være greit å treffe på overkommelig motstand, for det er jo forskjell på lagene man skal møte. I denne artikkelen skal vi gjøre en nærmere analyse av de første fem kampene i sesongen og se hva som skjuler seg der.

En av fordelene til Tippeligamodellen er at den kvantifiserer kvaliteten på de forskjellige lagene og dermed sier noe om styrken til hvert enkelt, og hvor stor forskjell det er på lagene. Modellen tipper at Molde, Rosenborg og Odd havner på medaljeplass, men at det er jevnt mellom Molde og Rosenborg mens Odd er et godt stykke unna (og kjemper med Strømsgodset). Dette kan vi så bruke til å se på den relative vanskelighetsgraden for hver enkel klubb i sesongstarten. I tabellen nedenfor har jeg lagt sammen ELO-ratingen til motstanderne for hver klubb i de første fem kampene, og rangert de fra lavest til høyest.

Lag
Lillestrøm
Viking
Sarpsborg 08
Odd
Sandefjord
Start
Tromsø
Stabæk
Vålerenga
Rosenborg
Strømsgodset TF
Mjøndalen
Bodø/Glimt
Molde
Aalesund
Haugesund
Motstander ELO
9 729
9 802
9 825
9 921
9 933
9 943
9 953
9 969
10 034
10 043
10 093
10 102
10 120
10 129
10 201
10 204

Som vi ser er det Lillestrøm som har den letteste serieåpningen mens Haugesund har den vanskeligste. Motstanderne til Lillestrøm har her et snitt på 1 946 rating-poeng som omtrent tilsvarer Bodø/Glimt, mens Haugesund på sin side i snitt møter et lag med 2 041 rating poeng tilsvarende litt bedre enn Aalesund. For Lillestrøm sin del er jo dette bra, med tanke på at de starter sesongen med -1 poeng. Visuelt sett så ser LSKs sesong slik ut:

Grafisk fremstilling av Lillestrøms sesong

Grafisk fremstilling av Lillestrøms sesong

Lillestrøm møter altså bare ett lag som har mer enn snittet på 2000 poeng, og samtidig to av de nyopprykkete lagene. De får det dog igjen i runde 7 og 8 da de møter Rosenborg og Molde etter hverandre. For FK Haugesund sin del er det litt omvendt, da de møter RBK og Molde i løpet av de første fem kampene. FKH og LSK er to lag som er interessante å se på siden de er beregnet til å totalt sett ta like mange poeng i årets serie med omtrent 42 poeng. Om vi deler sesongen i 6 deler á 5 kamper så vil jo det i utgangspunktet si at lagene i snitt skal ta 7 poeng per 5 kamper, men slik er det ikke nødvendigvis. Vi vil for eksempel tenke oss at LSK tar flere poeng i de første kampene, mens Haugesund kanskje tar flere senere.

For å overføre dette matematisk kan vi si at hvert lag har en forskjellig forventningsverdi i hver sjettedel av sesongen. Et lag som havner på 42 poeng kan for eksempel ta 7-6-8-5-10-6 poeng. Dersom vi viderefører dette til modellen så forventes FKH og LSK å ta forskjellig antall poeng i forskjellige deler av sesongen, selv om de forventes å ha like mange til slutt. Modellens fordeling av antall poeng etter de første 5 kampene for FK Haugesund ser slik ut:

Modellens fordeling av antall poeng FKH tar i de første 5 kampene.

Modellens fordeling av antall poeng FKH tar i de første 5 kampene.

Som vi ser vinner FK Haugesund alle de fem første kampene i 0,1% av simuleringene mens de taper alle kampene i 1,6% av tilfellene. Det mest sannsynlige er dog at de havner en plass midt i mellom og forventet verdi i de første kampene er 5,6 poeng, noe som er nesten halvannet poeng mindre enn de 7 man kanskje skulle tro de skulle trenge for å nå 42 poeng totalt sett. Det er nemlig ikke i de første kampene at modellen tror poengene kommer, modellen beregner videre at FKH tar 7,2 poeng i snitt i runde 6 til 10, og 8,1 poeng de siste fem kampene i første halvdel. LSK på sin side er forventet å ta 7,6 – 6,5 – 6,4. Man kan gjøre dette for alle lagene i serien, og da ender man opp med følgende tabell etter fem kamper, med forventet sluttplassering i parentes.

Lag
Molde
Rosenborg
Odd
Sarpsborg 08
Strømsgodset TF
Viking
Vålerenga
Lillestrøm
Aalesund
Start
Stabæk
Sandefjord
Haugesund
Bodø/Glimt
Tromsø
Mjøndalen
Poeng (slutt)
10,0 (1)
9,9 (2)
8,4 (3)
7,5 (10)
7,5 (4)
6,8 (9)
6,7 (8)
6,6 (7)
6,4 (5)
6,1 (12)
5,9 (11)
5,8 (14)
5,6 (6)
5,5 (13)
5,3 (15)
4,9 (16)

Her har LSK blitt trukket sitt ene poeng, og vi ser at det først og fremst er Sarpsborg 08 og FK Haugesund som har stor forskjell på tippet sluttplassering. Så Haugesund kan altså ligge fjerde sist etter fem runder, og likevel være i rute til å havne på sjetteplass. Lærdommen her er at FKH har alt å vinne i begynnelsen, en litt dårlig start vil faktisk være forventet, mens LSK på sin side må få en god start siden det bare blir vanskeligere deretter. Tar FK Haugesund 7 poeng eller mer på de første fem kampene, ja da ser det egentlig veldig lyst ut, og sannsynligvis vil de ligge enda bedre an en det tabellposisjonen eventuelt viser.

This entry was posted in Fotball and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Sesongstart i Tippeligaen

  1. Pingback: Tippeligamodellen 2015 | Analytic Minds

  2. Pingback: Før fjerde runde i Tippeligaen | Analytic Minds

  3. Pingback: Oppsummering av Tippeligaen etter 5 runder | Analytic Minds

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s