Før tredje runde i Tippeligaen

Da var enda en runde overstått og Tippeligamodellen har blitt oppdatert. Rosenborg fortsetter å imponere og befester sin posisjon på toppen av ELO-rangeringen:

Fordeling ELO-rating etter 2. runde.

Fordeling ELO-rating etter 2. runde.

Denne runden var også en fin illustrasjon på hvordan modellen tar hensyn til motstander når den justerer seg. Strømsgodset spilte uavgjort og mistet 6 poeng, Haugesund gikk på et sviende nederlag hjemme og mistet 8 poeng, mens Sarpsborg 08 fikk 1 poeng ved uavgjort. Bakgrunnen for dette er at Sarpsborg 08 og Vålerenga hadde omtrent lik rating, og dermed var forventet å være ganske like over tid. Strømsgodset derimot var rangert 150 poeng over Mjøndalen og dermed hadde mye større forventning om å vinne, når de så “bare” klarte uavgjort så mistet de relativt mange poeng. Forskjellen på Rosenborg og Haugesund var også stor i forkant (161 poeng), og derfor var det relativt forventet at FKH skulle tape og de blir derfor ikke straffet fullt så hardt i rating. Modellen tar ikke hensyn til antall mål som scores, kun resultatet.

Basert på de nye rating-poengene og hvem som spiller hjemme/borte, har modellen følgende sannsynligheter for tredje runde:

Modellens beregninger av sannsynlige utfall i tredje runde.

Modellens beregninger av sannsynlige utfall i tredje runde.

Rosenborg og Molde må finne seg i å være store favoritter siden de spiller på hjemmebane. I tillegg levnes både Vålerenga og Odd over 50% sannsynlighet for å vinne sine kamper, mens resten er forholdsvis jevne. I denne runden, som i første runde, er det flere av kampene der bortelaget har høyest rating, noe som gir noe større sannsynlighet for uavgjort.

Vi kan igjen sammenligne med oddsen hos Norsk Tipping, og denne runden er det omtrent halvparten av kampene vi er forskjellige i. Modellen har større tro på Start, Lillestrøm, Sarpsborg 08 og Stabæk. Så langt så har modellen hatt mer tro på Sarpsborg 08 og mindre tro på Tromsø enn Norsk Tipping i hver av rundene, så får vi se om den trenden fortsetter.

Neste runde blir uansett spennende, og da nærmer det seg også tid for å se hvordan modellen evaluerer sesongen under ett.

This entry was posted in Fotball and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Før tredje runde i Tippeligaen

  1. Pingback: Tippeligamodellen 2015 | Analytic Minds

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s