Før fjerde runde i Tippeligaen

Etter tre serierunder vurderer Tippeligamodellen styrkefordelingen i ELO slik:

Fordeling ELO-rating etter 3. runde.

Fordeling ELO-rating etter 3. runde.

Små forandringer i toppen, og det er tre lag som skiller seg ut. Det viser også at jo høyere man kommer i rating desto vanskeligere blir det å beholde eller forbedre den. Molde vant mot Aalesund (som har bedre score enn snittet på 2000) og gikk likevel bare opp 9 poeng, mens Rosenborg som spilte uavgjort mot et annet godt ratet lag gikk ned med 5 poeng. Nederst har Tromsø begynt å ta poeng, men er fremdeles langt bak de andre lagene. I røkla “rett over kvalifisering” ser vi at det er jevnt, det er nå fem lag innen 16 poeng fra Viking på 1961 til Haugesund på 1977.

Basert på de nye rating-poengene og hvem som spiller hjemme/borte, har modellen følgende sannsynligheter for fjerde runde:

Modellens beregninger av sannsynlige utfall i fjerde runde.

Modellens beregninger av sannsynlige utfall i fjerde runde.

Her får vi første utslag av en spesiell situasjon, nemlig når hjemmelaget er ranket mer enn 200 poeng høyere enn bortelaget. Da ender det historisk veldig sjelden i uavgjort, og vi får et ganske stort utslag. I den perioden modellen er bygget på (2009-2014) har det vært 25 kamper der hjemmelaget har vært ratet såpass mye bedre enn bortelaget, og kun én av de kampene har endt uavgjort. Den aktuelle kampen var Rosenborg – Hønefoss den 6/10-13 som endte 0-0. Av de resterende kampene har hjemmelaget vunnet 20 og bortelaget 4. Dette skulle jo passe bra med at Odd får 81% sannsynlighet for seier og Mjøndalen 14%, mens det bare er 5% sjanse for uavgjort.

Igjen er det stort sett hjemmelagene som er ganske stor favoritt, unntatt i kampene der de aller beste spiller borte. Sammenlignet med Norsk Tipping har modellen større tro på Odd, Rosenborg, Aalesund og Sarpsborg 08. Viking har hatt dårlige resultater siste halvdelen av forrige sesong og begynnelsen av denne, og har derfor en ganske lav ELO. Om vi ser på seriestarten har de tapt borte mot et nyopprykket lag, vunnet hjemme mot et annet nyopprykket lag, og tapt borte mot et lag som var rangert på 11. plass før sesongstart av modellen, noe som var høyere enn de fleste. Altså en i utgangspunktet lett start på sesongen, og modellen rangerte sesongstarten til Viking som den nest letteste. De har så langt gjort det dårligere enn forventet og har tapt 23 ratingpoeng de første tre rundene. Det er nest lavest i lag med Haugesund (som kun har 1. poeng, men har tapt mot lag med mye høyere rating), og det er bare Bodø/Glimt med sine tre tap og -30 i rating som er dårligere. Ellers har modellen som vanlig mindre tro på Tromsø og mer tro på Sarpsborg 08 enn det Norsk Tipping har.

Oppdatert 25/4, og da har Vålerenga slått Start etter en ganske jevn kamp.

This entry was posted in Fotball and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Før fjerde runde i Tippeligaen

  1. Pingback: Vinner Aalesund på søndag? - livespill.nu

  2. Pingback: Tippeligamodellen 2015 | Analytic Minds

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s