Før 27. runde i Tippeligaen

Etter en spennende landslagspause ruller Tippeligaen i gang igjen i dag, og det er rett på sak med det som kanskje blir den viktigste enkeltkampen i medaljestriden. Tippeligamodellen anser at kampen om bronsen kommer til å stå mellom Strømsgodset og Odd, og disse møtes i den første kampen i runde 27.

Sannsynlighet for medalje etter 26 runder.

Sannsynlighet for medalje etter 26 runder.

Som vi skrev i analysen av medaljesjanser, er det Strømsgodset som er i føringen med tanke på bronsen, og både gullet og sølvet er ganske avklart. Strømsgodset har fordel av hjemmekamp i dag og har ett poengs forsprang på Odd. Begge lag skal møte Sandefjord og Vålerenga i sine tre siste kamper, mens den siste motstanderen er Rosenborg for Godset og Lillestrøm for Odd. Viking ligger kun ett poeng bak Odd igjen, men er avhengig av at både Strømsgodset og Odd snubler i innspurten og må håpe på U i dag. Odd er ratet noe høyere, og dermed er det 28% sannsynlig med U, 46% til Strømsgodset og 26% til Odd. Dette er nesten nøyaktig det samme som Oddsen har.

Modellens beregninger av sannsynlige utfall i 27. runde.

Modellens beregninger av sannsynlige utfall i 27. runde.

I andre enden av tabellen er det en hard kamp om å klare den siste sikre plassen, og denne duellen står mellom Start, Tromsø og Mjøndalen. Klarer Start seier borte denne runden vil det være den siste spikeren i kista til Sandefjord. Mjøndalen skal ut i en vanskelig kamp borte mot Molde, mens Tromsø har en noe lettere jobb hjemme mot et medaljejagende Viking. Modellen beregner at Start har størst mulighet til å klare seg, basert på at de har ett poeng mer enn Tromsø og Mjøndalen, og har relativt lettere motstand de siste rundene inkludert hjemmekamp i den viktige duellen med Mjøndalen i runde 28.

Hvert lags sannsynlighet for nedrykk eller kvalifisering etter 26 runder.

Hvert lags sannsynlighet for nedrykk eller kvalifisering etter 26 runder.

Til slutt har vi en liten oppsummering av ELO-tabellen slik den ser ut i øyeblikket. Rosenborg troner suverent i toppen slik Magnus Carlsen gjør det i sjakk, med et kobbel av lag som ligger rett rundt 2100. I andre enden ligger lagene som rykket opp før årets sesong, og alle tre lagene har faktisk gått ned i rating sammenlignet med sesongstart.

Fordeling ELO-rating etter 26. runde, forandring siden forrige runde i parentes.

Fordeling ELO-rating etter 26. runde, forandring siden forrige runde i parentes.

This entry was posted in Fotball and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s