Tippeligamodellen 2016

Da var det blitt mars, og det betyr at norsk fotball snart ruller igjen. I år, som i fjor, har vi laget en modell for å beregne sannsynlige utfall for Tippeligaen. I fjor endte vi med et veldig suverent lag i topp (Rosenborg), samt at nedrykkslagene (Sandefjord og Mjøndalen) var ekstremt lavt rangert. Dette gir store utslag for modellens beregninger før sesongstart, da den kun tar utgangspunkt i fjoråret. ELO-ratingen før sesongstart er som følger:

160306 ELO før start

Lagenes ELO-rating før sesongstart.

Dette gjør at både Sogndal og Brann starter med et stort handicap, men måten ELO beregnes på gjør at de har muligheten til å slå seg oppover ganske raskt. Dersom Brann vinner sine første to kamper mot Strømsgodset og Odd, så vil de være på 1884 poeng siden de da har slått to veldig godt rangerte lag. To godt eksempler fra i fjor er Stabæk, som var på 1954 poeng etter to serierunder, men kom seg opp til 2071 etter 26 runder, og Mjøndalen som gikk fra 1887 før start til 1921 etter seier og tre uavgjort på de første fire kampene. Modellen reagerer kun på resultater, ikke innkjøp/salg/budsjett/treningskamper osv.

Basert på erfaringene fra sist sesong og en evaluering av hvordan modellen gjorde det, har vi gjort et par forandringer. Generelt sett gjorde modellen det meget bra, og traff bedre enn tilfeldig utfall, ren statistikk, samt Oddsen. Et par endringer har likevel blitt gjort: Beregningen av sannsynligheten for uavgjort er justert, spesielt der det er stor ratingforskjell på lagene.  I tillegg er hjemmebanefordelen noe redusert slik at de siste tre sesongene er vektet mer enn tidligere sesonger. (Fra 2009-2012 var fordelingen H/U/B 50% / 26% / 24%, mens den har vært 48% / 24% / 28% siden).

Etter å ha simulert hver enkelt kamp 10 000 ganger, så viser modellen denne snittfordelingen av poeng i 2016:

160306 Forventet poeng før start

Forventet poengfordeling før første runde.

Som vi ser er denne nesten identisk med ELO-tabellen. Enkelt og greit fordi alle skal møte alle, og da er det ikke forskjell på hvor gode lag man har spilt mot og hvor vanskelige kamper man har igjen. Modellen beregner altså at Rosenborg har en veldig god sjanse på gull, mens det blir hard kamp om sølvet mellom Molde, Strømsgodset og Odd. Så er det jevnt om plassene på øvre halvdel av tabellen, før det går jevnt og trutt nedover. Det gir disse sannsynlighetene for medalje og kvalifisering/nedrykk:

160306 Sannsynlighet medalje før start

Sannsynlighet for medalje før sesongstart.

160306 Sannsynlighet nedrykk før start

Sannsynlighet for nedrykk før sesongstart.

Personlig tror jeg modellen er litt vel pessimistisk på vegne av de nyopprykkete lagene, og litt for optimistisk på vegne av Rosenborg. Men det vil fort jevne seg ut dersom resultatene tilsier det.

This entry was posted in Fotball, Models and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Tippeligamodellen 2016

  1. Pingback: Sesongstart Tippeligaen 2016 | Analytic Minds

  2. Pingback: Eliteseriemodellen 2017 | Analytic Minds

  3. Pingback: Toppseriemodellen 2017 | Analytic Minds

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s