Eliteserien 2017: Oppsummering etter 5 runder

Fem runder er spilt i årets Eliteserie, og det er på tide å ta en kikk på hvordan ting har forandret seg siden før sesongstart. Dette gjelder endringer i ELO, hvordan utviklingen har vært i forhold til tabellposisjon, samt hvor godt modellen traff i sine spådommer om de første fem rundene. Til slutt blir det også en liten analyse av de neste fem rundene.

Noen lag har hatt en god sesongstart mens andre har hatt det verre. Dette er som forventet, men ved hjelp av ELO-ratingen er det mulig å tallfeste hvem som har gjort det bedre enn man skulle tro og motsatt. I figuren nedenfor er ELO-tabellen etter 5 runder, der lagene som har hatt en endring på minst 15 poeng er markert i blått eller rødt, og de med minst 30 poengs forskjell er uthevet. Dess større endring, desto større er forskjellen på lagets styrke nå kontra før sesongstart. (Jeg har brukt 15 og 30 siden K-faktoren er satt til 30 i modellen)

170426 ELO-endring

ELO-rating etter 5 runder. Endring siden sesongstart i parentes.

Stabæk er det laget som definitivt har prestert bedre enn forventet, med en økning på hele 49 poeng. I tillegg har Sarpsborg 08 og Rosenborg gjort det meget godt, mens også Molde og Brann har gjort det bedre enn forventet. At disse fem lagene også topper tabellen er jo da naturlig. Så kommer fem lag som har gjort det omtrent som forventet, nemlig Strømsgodset, Aalesund, FK Haugesund, Tromsø og Sandefjord. Disse er fordelt litt utover tabellen, men har stor variasjon i rating, fra det femte best rangerte laget til det nest dårligste. Så kommer lagene som har underprestert: Odd, Vålerenga, Sogndal og Kristiansund. Ikke bare har Odd og Vålerenga plukket få poeng, men de hadde også to av de lettere kampoppsettene i starten. At de ikke har klart å utnytte det bedre gjør at de blir hardere straffet i modellen enn f.eks. Aalesund og Sandefjord. Verst nedgang har Viking og Lillestrøm hatt, og begge står med kun 3 poeng. Viking har dog hatt tøffere motstand, og har derfor litt bedre rating og bedre forutsetninger for resten av sesongen.

Med fasit etter fem runder og nye ratinger å bruke, gjør modellen nå følgende beregninger i forventet poeng ved sesongslutt.170426 Forventet poeng etter 5 runder

Rosenborg er fremdeles klar favoritt, all den tid de har mye bedre rating. Deretter spår modellen at det blir uhyre jevnt mellom Sarpsborg 08, Brann, Molde og Stabæk. I bunn ser Kristiansund ut til å få det tøft, mens først og fremst Lillestrøm, Sogndal og Sandefjord kjemper om å overleve. Den tabellen fører til følgende sannsynligheter for medaljer og nedrykk/kvalifisering.

170426 Sannsynlighet medalje etter 5 runder170426 Sannsynlighet nedrykk etter 5 runder

Selv med en skuffende uavgjort i sist runde har Rosenborg fremdeles mer enn 2/3 sannsynlighet til å ta gullet. Ellers er det fremdeles mange muligheter, Aalesund har f.eks. 12% sannsynlighet for å ta medalje, men også 7% sannsynlighet for å rykke ned eller spille kvalifisering. Oversikten på hvert lags sannsynlige sluttplassering er som følger:170426 Sannsynlig tabellposisjon etter 5 runder

Hva så med modellens spådommer før sesongstarten? Har det stemt sånn noenlunde, eller er det store forskjeller? Modellen tippet rett i at Rosenborg kom til å lede med Sarpsborg 08 på andreplass. De har tatt flere poeng en antatt, men tipset har holdt bra. Stabæk er den naturlig nok store overraskelsen og har nesten tatt dobbelt så mange poeng som antatt i starten. Sett ut ifra snittmotstanden hadde Stabæk og Lillestrøm like vanskelig kampoppsett, men Stabæk har rasket sammen 12 poeng mens LSK bare har 3. Ellers er det samsvar mellom rating-endringene og forskjellen på antatte og faktiske poeng, og modellen spådde ganske riktig i at Viking hadde en tøff sesongstart mens Sarpsborg 08 fikk det betydelig lettere.

170426 Spådom 1 til 5

 

Hva så med de neste fem rundene? Da er det jo nye motstandere for alle lagene, og det er verdt å ta en kikk på hvordan kampoppsettet rangeres.

170426 Motstand runde 6 til 10

Stabæk har gjort det bra til nå, men får en tøff test med Haugesund, Vålerenga, Rosenborg, Strømsgodset og Viking i de neste fem kampene. FKH på sin side møter Stabæk, Sogndal, Sandefjord, Odd og Kristiansand, noe som bør være en lettere oppgave. Det gjør at modellen tror på følgende tabell etter 10 runder:

170426 Spådom 6 til 10

Ikke de aller største forskjellene der altså, de gode lagene forventes å ta godt med poeng de neste rundene også. Rosenborg forventes å øke ledelsen, Brann og Molde knapper inn ett poeng på Stabøk, mens Aalesund bruker sin relativt lettere motstand til å smette forbi Tromsø, Vålerenga og Sandefjord. Runde 6 går av stabelen til helgen, og modellen har følgende sannsynlige utfall.

170426 6 runde

This entry was posted in Fotball and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Eliteserien 2017: Oppsummering etter 5 runder

  1. Pingback: Initial Evaluation of Eliteserien Prediction Models | Analytic Minds

  2. Pingback: Hva skjedde Strømsgodset? Oppsummering Eliteserien 2017 etter 10 runder. | Analytic Minds

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s