Hva skjedde Strømsgodset? Oppsummering Eliteserien 2017 etter 10 runder.

Det er tid for å sjekke inn med AMELO-modellen og gjøre en ny oppsummering av Eliteserien, denne gang med fokus på et lag som virkelig underpresterte de siste fem rundene, Strømsgodset.

Sist gang vi konsulterte modellen var etter fem runder, og da lå Strømsgodset på 6. plass med 8 poeng. AMELO mente at de hadde relativt lett motstand i runde 6 til 10, og at de i snitt burde ta nye 7,4 poeng og beholde 6. plassen. Slik gikk det ikke. Kampene mot Kristiansund (B), Sarpsborg 08 (H), Odd (B), Stabæk (H) og Tromsø (B) resulterte i kun 2 poeng, noe som medfører at Strømsgodset nå ligger på kvalifiseringsplassen. Hvor sannsynlig var det at dette skulle skje? Figuren nedenfor viser sannsynlighetsfordelingen for antall poeng Godset kom til å ha, basert på analysen etter 5 runder, og det var 95% sjanse for at de kom til å ha mer enn 10 poeng!

170524 Godset

Hva så med andre lag? Rosenborg ser jo plutselig ut til å være menneskelige likevel, Lillestrøm og Viking gjør det jo fortsatt dårlig, og noen lag har vel gjort det bra? Selv om Rosenborg bare har tatt 2 poeng de siste tre kampene, så vant de begge de foregående, og har dermed 8 poeng de siste fem kampene. Fortsetter de slik ut året, blir det 40 nye poeng og de ender opp med 61 poeng totalt. Dårligere enn de siste to sesongene, men flere poeng enn sølvlaget hadde i noen av de sesongene (Brann hadde 54 poeng i fjor og Strømsgodset 57 i 2015). RBK har litt å rette på, men de underpresterte ikke voldsomt disse rundene. 170524 6 til 10

I tillegg til nevnte Strømsgodset, har Viking, Molde og Haugesund alle underprestert mer enn Rosenborg. Det er også verd å trekke frem Odd og Aalesund som positive eksempler. Begge har samlet 12 poeng de siste fem rundene, over 4 mer enn forventet, og med det meldt seg inn i kampen om medaljene.

Hva så med status etter 10 runder? Her er ELO-tabellen slik den er nå, der lagene som har hatt en endring på minst 15 poeng er markert i blått eller rødt, og de med minst 30 poengs forskjell er uthevet. Dess større endring, desto større er forskjellen på lagets styrke nå kontra før sesongstart. (Jeg har brukt 15 og 30 siden K-faktoren er satt til 30 i modellen).

170524 ELO nå

Igjen er det to lag som skiller seg ut, Stabæk og Viking. I Stabæk sitt tilfelle er ratingen nå den samme som den var etter 5. runde, mens Viking fortsetter å falle og har tapt nye 37 poeng siden sist. Er interessant å se at det både i topp og bunn på ratingtabellen er lag som har gjort det omtrent som forventet.

Basert på disse ratingene og poengfangsten til nå spår AMELO at dette blir snittpoengene når sesongen er over. 170524 Forventet poeng

Rosenborg spås fremdeles på topp, men det er nå noe jevnere enn før. Brann og Sarpsborg 08 har fått et lite forsprang på Odd, Aalesund og Stabæk i kampen om medaljene. I bunn er Viking, mens Lillestrøm og Kristiansund spås å kjempe om kvalifisering.

170524 Medalje170524 Nedrykk

Rosenborg har fremdeles større sannsynlighet på gull enn noe annet lag har på medalje, men kampen står nå mellom færre utfordrere. Det er også mindre spenn mellom hvilke plasseringer som er mulig, og Molde er nå eneste lag med minst 1% sjanse på hver av de 16 tabellposisjonene.170524 Sannsynlig plassering

Viking i bunn har nå altså over 50% sannsynlighet for direkte nedrykk, og må begynne poengfangsten snarest. Hvordan ser det så ut i de neste 5 rundene, da man skal møte de lagene man fremdeles ikke har spilt mot?

170524 Runde 11-16

Her er det endelig litt gode nyheter for Viking, de har nemlig de nest letteste motstanderne utenom Rosenborg. Strømsgodset (B), Kristiansund (H), Lillestrøm (B), Haugesund (H) og Molde (B) bør kunne gi en del poeng, og er en ypperlig mulighet til å melde seg på igjen siden de møter fire av de fem lagene nærmest på tabellen. En dårlig prestasjon vil dog føre til en enda styggere tabellsituasjon. I motsatt ende ser AMLEO at Brann får bryne seg, med Aalesund (H), Odd (B), Stabæk (H), Sarpsborg 08 (B) og Vålerenga (H) på menyen. Om fem kamper er vi halvveis, og slik tror AMELO det ser ut da:

170524 Spådom 15.jpg

Rosenborg spås å ta klart flest poeng og vil med det øke ledelsen. Brann har dog fordel av tre hjemmekamper, og kan med det holde seg i topp på tross av tøffest motstand. Ellers ser det ut til å bli få endringer på tabellen annet enn at Strømsgodset forventes å karre seg opp en plass på bekostning av Kristiansund. Til helgen går 11. runde av stabelen, og her er sannsynlige utfall ifølge AMELO:

170524 Runde 11

This entry was posted in Fotball and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s