Hvor viktig er toppoppgjøret i Toppserien?

Avaldsnes og Lillestrøm møtes for første gang i sesongen på søndag. Som ventet er dette et toppoppgjør, der utfallet av kampen har stor påvirkning på hvem som til slutt blir seriemester. Før kampen leder Avaldsnes med ett poeng, men har spilt en kamp mer. Det er med andre ord jevnt, men hvor viktig er denne kampen?

Det er slike spørsmål Toppseriemodellen-DAMELO er utmerket til å svare på. For er det ikke egentlig Lillestrøm som er i førersetet, all den tid de har en kamp mindre spilt og de har gode muligheter til å vinne? Den ekstra kampen til Avaldsnes var mot Røa, og dersom vi ser på Lillestrøm sine sjanser i tilsvarende kamp anser DAMELO at det er 67,8% sjanse for LSK-seier, 18% sjanse for uavgjort, og 14,2% sjanse for at Røa overrasker. I snitt forventes det at Lillestrøm tar 2,2 poeng i den kampen (3*0,678+1*0,18), noe som gjør at modellen anser LSK som favoritt til gullet på nåværende tidspunkt.

Før kampen

Medaljesannsynlighet før søndagens kamp.

Dette er forsåvidt logisk også, blir det uavgjort i begge toppkampene og lagene vinner resten av kampene sine så vil LSK bli seriemester for fjerde sesong på rad. Plusser man på at det er Avaldsnes som har hjemmebane i dette oppgjøret blir det enda tydeligere at det er de som er mest avhengig av å vinne, og i alle fall ikke tape dette oppgjøret. For å tallfeste hvor viktig denne kampen er kjørte jeg 1000 simuleringer av resten av sesongen for hver av de tre mulige kamputfallene. Det gir følgende mulige endringer i vinnersjanser:

Vinnersannsynlighet basert på mulige utfall

Endringer i sannsynlighet basert på mulige utfall i toppoppgjøret.

Blir det uavgjort er det altså ikke store endringer i sannsynlighetene. Klarer Avaldsnes å vinne så er det de som vil være gullfavoritt, selv om det fremdeles er jevnt. Blir det derimot borteseier vil det være et stort steg mot gullet for LSK, og de vil ha 3/4 sannsynlighet for å bli seriemester, mens Avaldsnes sitt håp nesten blir borte. Sagt på en annen måte; vinner Avaldsnes kampen har de samme sannsynlighet for å bli seriemester som det er at det blir krone på et myntkast, taper de er sannsynligheten den samme som å få krone tre ganger på rad. For Lillestrøm er det ikke fullt så alvorlig; med tap vil de fremdeles ha samme sannsynlighet for å vinne som det er å trille 5 eller 6 med en terning, mens seier gjør at de har samme sannsynlighet som at et tilfeldig trukket kort er hjerter, ruter eller spar.

Det er med andre ord mye som står på spill på søndag, og DAMELO holder Avaldsnes som en knapp favoritt. 9 runde

This entry was posted in Fotball and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s