Gjensyn med Tippeligaen

Det er fremdeles EM, men på lørdag sparkes Tippeligaen igang igjen etter sommerpausen. 13 runder er ferdigspilt, og her kommer en oppsummering av sesongen, samt analyse av resterende runder.

Av de 104 kampene som er spilt til nå, har 52 endt med hjemmeseier, 27 med borteseier, og 25 uavgjort. Historisk stemmer dette veldig godt, da omtrent halvparten av kampene er H, mens resten fordeler seg på U og B. Men fotball handler om individuelle kamper, og de har gjort at Rosenborg har fått en luke i toppen på 5 poeng til Odd som igjen har 3 poeng til Molde, med et kobbel av lag jagende like bak. I bunn er Start alene med 6 poeng, mens det er fem lag innen 3 poeng som kjemper om å unngå siste nedrykksplass og kvalifisering.

160628 Tabell før 14 runde

Tabellen etter 13 serierunder

Dette har jo også gjort sine utslag på ELO-ratingen til de forskjellige lagene. Noen har gjort det bedre enn forventet, mens andre ligger mye dårligere an. Nedenfor er ratingen til de forskjellige lagene nå før 14. runde, med endring siden før seriestart i parentes.

160628 ELO før 14 runde

ELO-rating etter 13. runder.

Rosenborg har bare fortsatt å imponere denne sesongen, og har brutt/sprengt den magiske 2200-grensen (som kun har blitt brutt én gang før, av Rosenborg 24. oktober 2010 da de slo Tromsø 1-0 på Lerkendal i tredje siste runde.) I andre enden har Start fortsatt nedturen sin, og er nå på nivå med de lagene som rykket ned i fjor. Ellers har de fleste lagene vært relativt stabile, og det er kun syv lag som har endret seg med mer enn 30 poeng siden før seriestart. Begge de nyopprykkete lagene har økt kraftig, noe som var forventet, og har fått følge av FK Haugesund. Størst nedgang har Stabæk og Vålerenga hatt, mens Aalesund og Bodø/Glimt heller ikke har hatt spesielt god sesong hittil utifra forventningene.

160628 Økning ELO

Størst økning i ELO siden seriestart.

160628 Nedgang ELO

Størst nedgang i ELO siden seriestart.

Brann har hatt en voldsom utvikling, og ville ha økt med 38 ratingpoeng selv om de hadde startet sesongen på gjennomsnittet som er 2000! De har rett og slett hatt en god sesong hittil, og er nok fremdeles undervurdert i modellen. Blant lagene som har utviklet seg negativt er det nok Vålerenga som har størst grunnlag for optimisme. De falt fryktelig de første 4 serierundene (fra 2032 til 1976), men har mer eller mindre stabilisert seg der siden.

Men hva med fortsettelsen? Hvordan tror modellen at resten av sesongen kommer til å gå og hvem stikker av med de forskjellige plassene?

Ikke overraskende så har modellen veldig stor tro på Rosenborg som seriemester i år også. Hele 92% er sjansen for gull, og modellen anser det som 99,9% sannsynlig at Rosenborg i det minste tar medalje. I andre enden ser ting stygt ut for Start, som har 89% sjanse for å havne på en av de to nederste plassene. De kan derimot finne trøst i at Tromsø var like “fortapt” på dette tidspunktet i fjor, men endte til slutt opp på sikker plass.

160628 Sannsynlig tabellplassering før 14 runde

Sannsynlige sluttplasseringer for alle lag etter 13. serierunder.

To runder gjenstår før vi er ved halvspilt sesong, og her er modellens sannsynligheter før den 14. runden.

160628 14-runde

Sannsynlige utfall i 14. serierunde i Tippeligaen.

 

This entry was posted in Fotball and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s