Før femte runde i Tippeligaen

Det var mange overraskende resultater i fjerde runde med 4 borteseiere, 3 uavgjorte og bare 1 hjemmeseier. I tillegg var den ene uavgjorte kampen mellom Odd og Mjøndalen noe modellen gav 5% sannsynlighet for. (Dette var andre gangen på 26 kamper at det ble uavgjort). Basert på de resultatene er styrkefordelingen ifølge Tippeligamodellen nå som følger:

Fordeling ELO-rating etter 4. runde.

Fordeling ELO-rating etter 4. runde.

Selv med en overbevisende borteseier så gikk Rosenborg bare opp 6 poeng, det samme som Molde gikk ned etter sin uavgjort. Igjen er dette på grunn av at jo høyere rating man har jo verre blir det å øke den ytterligere. Nå er det i tillegg 5 lag som skiller seg ut i toppen, før røkla kommer. Mjøndalen fortsetter sin klatring og har økt sin ELO med 34,5 poeng siden sesongstart, som er nest best etter Vålerenga med sine 41,7 poengs økning. I andre enden finner vi Aalesund som har gått ned 38,1 poeng, Viking med -29,2 og Bodø/Glimt som er på -28,1 poeng selv med helgens uavgjort.

Basert på de nye ratingene og kampoppsettet har modellen følgende sannsynligheter for femte runde:

Modellens beregninger av sannsynlige utfall i femte runde.

Modellens beregninger av sannsynlige utfall i femte runde.

Igjen er det en kamp med 5% sannsynlighet for uavgjort, denne gangen Rosenborg mot Start. Her er forskjellen i rating på 212 poeng, og det er igjen et spesialtilfelle. Ellers er denne serierunden preget av mange jevne oppgjør, inkludert mellom Bodø/Glimt og Haugesund, som før denne runden var de eneste lagene som ikke har vært favoritt til nå. Her er Bodø/Glimt en knapp favoritt, og FKH må dermed vente til hjemmekampen mot Sandefjord i 6. runde før de vil være favoritter i år. Sagt på en annen måte, de har hatt en knallhard start på sesongen. Mjøndalen var favoritt hjemme i 3. runde mot Start, ellers var alle andre favoritter i enten første eller andre serierunde.

Sammenlignet med Norsk Tipping, så er det igjen større tro på Tromsø, større tro på uavgjort i RBK-Start, og de har mindre tro på Aalesund enn modellen. Med tanke på hvor dårlig AaFK har vært til nå er det godt mulig modellen fremdeles overvurderer de og at Oddsen treffer bedre.

Etter denne serierunden kommer vi til å ta en oppsummering av de første 5 rundene, med en evaluering av hvor godt modellen har gjort det til nå, samt en ny analyse på hvordan modellen spår utfallet av hele sesongen. Følg med.

This entry was posted in Fotball and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Før femte runde i Tippeligaen

  1. Pingback: Tippeligamodellen 2015 | Analytic Minds

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s