Tippeligaen før 16. mai runden

16. mai er den store festdagen for fotballfolket i Norge, med full runde i Tippeligaen. Og det er grunner til å tro at hjemmepublikum kan bli mer fornøyd enn vanlig akkurat denne runden. Mer om det litt senere, først en liten oppsummering av tingenes tilstand.

Forrige runde ble preget av Mjøndalens overraskende seier mot Rosenborg, men også Molde gikk på et uventet tap. Stabæk på sin side vant oppskriftsmessig hjemme mot Sandefjord, og er nå oppe på lik poengsum som Rosenborg på tabellen. Dette gjør at Tippeligamodellen nå beregner at det 37% sannsynlighet for å ta medalje til slutt, som er fjerde mest. Før sesongstart var sannsynligheten 1,4%, så Stabæk har virkelig imponert til nå.

Sannsynlighet for medalje ved sesongslutt for RBK, Molde, Odd og Stabæk.

Sannsynlighet for medalje ved sesongslutt for RBK, Molde, Odd og Stabæk.

Dette er beregnet ved hjelp av den faktiske tabellposisjonen etter 8. runde, samt hvordan modellen simulerer de videre kampene basert på hvert lags nåværende ELO-rating. Med resultatene i forrige runde ser ratingtabellen nå slik ut:

Fordeling ELO-rating etter 8. runde, forandring siden forrige runde i parentes.

Fordeling ELO-rating etter 8. runde, forandring siden forrige runde i parentes.

Vi har nå hele 9 lag ratet over snittet på 2000, i tillegg til Viking som er på eksakt 2000. Det er altså ganske jevnt blant lagene midt på ratingtabellen mens Bodø/Glimt, Sandefjord og Tromsø utmerker seg i bunn av tabellen.

Så over til 16. mai runden, en festdag for fotballen. Og i år har NFF truffet riktig bra med oppsettet, hvertfall dersom man ønsker seier til hjemmelaget. Her er modellens sannsynligheter for denne runden:

Modellens beregninger av sannsynlige utfall i niende runde.

Modellens beregninger av sannsynlige utfall i niende runde.

Som vi ser er altså hjemmelaget favoritt i alle kampene. Ikke nok med det, men hjemmelaget er også høyest ratet i alle kampene bortsett fra Sarpsborg 08 mot Lillestrøm, der LSK er ratet 4 poeng høyere. Dette gjør at det i nesten hver eneste kamp er større sannsynlighet for hjemmeseier enn at det skal bli uavgjort eller borteseier. Det er ganske spesielt, og sannsynligheten for at det skal bli hjemmeseier i alle kampene er så høy som 1,82%. Snittet for alle rundene er 0,29% for at det bare skal bli hjemmeseier, mens medianen er 0,19% så denne runden er det med andre ord seks til ni ganger mer sannsynlig en vanlig.

Hvordan er det så sammenlignet med Oddsen? De gir en sannsynlighet på 1,06% for bare hjemmeseiere, men er i det store og det hele ganske enige med modellen. Forskjellen er, nær sagt som vanlig, at Oddsen har større tro på Tromsø enn det modellen har. I tillegg har de større tro på uavgjort i Rosenborg mot Sandefjord.

Uansett blir det en ny runde med fart og spenning, og forhåpentligvis underholdende fotball.

This entry was posted in Fotball and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Tippeligaen før 16. mai runden

  1. Pingback: Før tiende runde i Tippeligaen | Analytic Minds

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s